Köer och trängsel är något som måste lösas innan skidorterna kan öppna i vinter. Nu planeras det för fullt inom näringen. Foto: SVT

Så ska skidsäsongen coronasäkras

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan bjöd Destination Vemdalen in till möte i Storhogna för att diskutera hur skidsäsongen ska kunna komma igång på ett smittsäkert sätt. Skistars nya vd, Stefan Sjöstrand, tror det går att få till en bra säsong trots coronapandemin.

Vårsäsongen för skidorterna avbröts abrupt när covid-19 började sprida sig i bland annat Åre under mars månad. Det blev ett stort avbräck för branschen. Därför träffades den här veckan alla inblandade aktörer i Vemdalenområdet, för att tillsammans komma fram till hur säsongen ska kunna komma igång när snön återkommer om ett par månader.

Bra med nya idéer

– I liftarna har vi tagit fram ett kösystem som vi provade redan förra året. Vi har också tagit fram en digital app. Och det känns jättebra att vi här idag tillsammans kommer med lite olika förslag hur vi kan jobba, säger Skistars nya vd Stefan Sjöstrand.

Foto: SVT

Representanter från vården, kommunen, länsstyrelse och företagare i området var inbjudna till träffen i Storhogna. Bakom arrangemanget stod Destination Vemdalen där Skistar är en av delägarna.

Jack i kurvan

För Skistar, som är helt beroende av skidturister, har pandemin varit ett stort bakslag ekonomiskt. Men de väljer ändå att se framåt.

– Vi är ett bolag som funnits i 45 år. Vi har fått ett jack i kurvan, och som vi flaggat för tidigare blir det mindre investeringar i år. Men långsiktigt blir det fortsatta satsningar från Skistars sida, säger bolagets vd, Stefan Sjöstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.