Fönsterlav Foto: Björn Karlin SVT

Plockade lav – döms för stöld

Uppdaterad
Publicerad

En man som plockat stora mängder fönsterlav döms av Östersunds tingsrätt.

En man döms för två fall av stöld efter att ha plockat fönsterlav på ett skogsbolags marker. Brotten inträffade i Härjedalen sommaren 2017.

Mannen berättar hur han av en annan person förevisades mark där han kunde plocka lav. Det han inte tog i beaktande var att den aktuella marken arrenderades av personen som visat honom laven och berättat var han kunde plocka.

180 lådor beslagtogs

Vid rättegången berättade den dömde mannen att han har under flera år plockat bär i Sverige och när fönsterlaven tog slut i det aktuella området gjorde han som vid bärplockning – åkte till en skog och fortsatte att plocka där. Där upptäckte skogsförvaltaren att det pågick plockning av fönsterlav i stor omfattning och det polisanmäldes. När polisen kom till platsen beslagtogs totalt 180 lådor fönsterlav.

Trodde allemansrätten gällde

Mannen har erkänt de faktiska omständigheterna, men förnekar stöld och hävdar att han trodde att lavplockningen omfattades av allemansrätten. Men Högsta domstolen har slagit fast att plocckande av vitlav /fönsterlav i stor omfattning inte omfattas av allemansrätten och sådant plockande kräver tillstånd av markägaren. Dessutom var plockningen i så stor omfattning att naturmiljön väsentligt förändrades och då krävs dessutom tillstånd från länsstyrelsen.

Att någon inte känner till att något är straffbart innebär inte att man anses sakna uppsåt till brott. Därför döms mannen för två fall av stöld. Straffet blir villkorlig dom och 30 dagsböter á 50 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer