Några av de lådor med vitmossa som polisen hittade på platsen. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Plockade vitmossa i skogen – fem personer åtalas för stöld

Publicerad

Fem personer plockade vitmossa på mark som ägs av ett skogsbolag i Jämtland – utan tillåtelse. Nu åtalas de misstänkta för stöld.

Det var i slutet av oktober 2017 som händelsen inträffade. Skogsbolaget ska själva ha larmat polisen då de ertappat en grupp personer som olovligen plockat fönsterlav, i folkmun kallat vitmossa, på deras mark.

När polisen kom till platsen så hittade de flera tomma trälådor bredvid en bil som var avsedda att förvara plockad vitmossa i. I skogen fanns ett antal likadana trälådor placerade lite varstans med vitmossa tätt packad.

Hittade 60 stycken lådor med vitmossa

Ett stycke från bilen fanns en kärra som personerna enligt polisen ska ha använt till att frakta lådor ut i skogen med. Enligt polisen ska det ha rört sig om 60 stycken lådor med vitmossa till ett totalt värde av 1200 kronor.

– Dessa personer har haft en överenskommelse med en säljare av mossa som gett dem kartor över områden där säljaren haft tillåtelse av markägarna att plocka mossa. Men de har struntat i kartan och bara gått och plockat mossa där den funnits, säger ansvarig åklagare i fallet Lillemor Ersberg till SVT Nyheter Jämtland.

Får endast plocka för privatbruk

Åklagaren förklara att du inte får lov att plocka vitmossa för kommersiellt bruk på privatmark om du inte har tillåtelse. Ska du plocka utan tillåtelse på privatmark så får det endast vara sparsamt för privatbruk.

– Vad som skulle vara rimligt i detta fall för fem personer är ungefär en av dessa 60 lådor, säger Lillemor Ersberg.

Kan dömas till dagsböter

Alla fem personer har erkänt själva händelseförloppet men nekat till brott. De hävdar att de trott att de kunnat plocka vitmossan på denna mark.

Men enligt åklagaren ska de alla begått gärningen med uppsåt att stjäla. Enligt åklagaren kan personerna vänta sig dagsböter om tingsrätten anser att de är skyldiga till brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Några av de lådor med vitmossa som polisen hittade på platsen. Foto: Polisens förundersökning
På ett annat ställe i skogen hittade polisen ännu fler lådor som de menar skulle använts för att kunna plocka mer mossa. Foto: Polisens förundersökning