Plogbilsförare fångade tjuvar med snövallar

Uppdaterad
Publicerad

När en plogbilschaufför såg ett pågående inbrott vid Krångede kraftverk i Jämtlands län ringde han polisen och sedan en kollega. Tillsammans byggde de snövallar kring den tilltänkta flyktbilen och tjuvarna var fast.

– Hade de inte kunnat hjälpa till så hade vi bommat dem, säger RLC-befälet Björn Pettersson och berömmer de båda rådiga plogbilsförarna.

Det var vid 22.41 på fredagskvällen som en plogbilsförare på snöskottningsuppdrag upptäckte ett pågående inbrott vid kraftverket i Krångede mellan Östersund och Sollefteå.

Först parkerade han in bilen som tjuvarna kommit till kraftverket med och sedan kontaktade han en kollega i en annan plogbil.

Tillsammans lastade de sedan snö kring gärningsmännens bil för att omöjliggöra en flykt i väntan på att polisen skulle komma.

Gripandet gick lugnt till

Gripandet av de tre misstänkta gärningsmännen, som hade fått med sig diverse elverktyg, gick lugnt till när polisen väl kommit till platsen strax efter 23.

– Hade plogbilsförarna inte kunnat hjälpa till så hade vi bommat dem. Utryckningstiden för oss är ganska lång här, säger RLC-befälet Björn Pettersson.

Vad säger du om att allmänheten hjälper till på det här sättet?

– Så länge man kan göra det på ett säkert sätt så är det en fantastisk resurs.

Polisen har upprättat en anmälan om stöld efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.