Sagotrollet Plupp blir musikal, med Hilde Stensland i rollen som Plupp. Foto: Inga Borg (illustration), SVT

Plupp blir ”jojkikal”

Uppdaterad
Publicerad

Historien om Plupp, det blåhåriga osynliga fjälltrollet, ska för första gången sättas upp på scen. Repetitionerna pågår för fullt i Östersund.

Det råder febril aktivitet i ”Svarta Lådan”, vid OSD Folkets hus i Östersund.

Det sjungs, jojkas och spelas teater. Inga Borgs berättelser om Plupp dramatiseras för första gången någonsin, och det blir en ”jojkikal” för barn på sydsamiska.

Musiken är skriven av norrmannen Frode Fjellheim, som kanske är mest känd för att han skrev musiken till filmen Frost. Det här bli annan slags musik.

– Jojken är grunden i musiken, berättar Frode Fjellheim. Det blir min musik, men med en plupp-dimension.

Vad är en plupp-dimension?

– Det är alltid svårt att beskriva med ord, säger Frode Fjellheim, men man får en idé om hur det ska låta och verka lite ”pluppskt” och så försöker jag bygga ut det musikaliskt.

Plupp okänd i Norge

Berättelserna om Plupp är känd för många i Sverige. Den första boken om den blåhåriga varelsen långt upp i fjällvärlden kom 1955, och den senaste 2005.

Men i Norge är Plupp så gott som okänd. Varken Frode Fjellheim, regissören Haukur Gunnarsson, skådespelarna Marte Fjellheim Sarre, Nils Rune Utsi eller Hilde Stensland hade hört talas om Plupp tidigare.

– Jag fick titta på Youtube och läsa böckerna, säger Hilde Stensland, som spelar Plupp.

Hela dramatiseringen blir på sydsamiska, och Hilde Stensland tycker det är naturligt.

– Det är mycket samiskt i Plupp, säger hon. Hela naturen och sammanhanget är samiskt.

Långa förhandlingar

Idén till dramatiseringen föddes hos dramatikern Cecilia Persson, uppvuxen i Hosjöbotten. En vän berättade om hur hon brukade läsa Plupp för barnen på biblioteket och där väcktes tanken om en föreställning.

Men det tog några år innan förhandlingarna med författaren Inga Borg var klara.

– Det var helt fantastiskt när det var klart, säger Cecilia Persson. Mest fantastisk var det att det var Inga Borg själv som ville att de samiska barnen skulle få uppleva plupp. Plupp passar bra in i den samiska världsbilden om att det finns ett levande väsen i naturen. Det är ju en del av det samiska sättet att se på världen.

Turné efter nyår

Jojkikalen om Plupp är ett samarbete mellan en rad institutioner både på svensk och norsk sida. Förutom Estrad Norr här i länet så är Cecilia Perssons teater Åarjelhsaemien Teatere i Mo i Rana, och den samiska nationalteatern i Norge med. För att nämna några.

Den 29 oktober är det världspremiär i Mo i Rana och efter nyår turnerar jojkikalen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.