bussolyckan i Härjedalen Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polisen: De tre omkomna i olyckan var barn

Publicerad

Polisen bekräftar nu att de tre personer som omkom i bussolyckan utanför Sveg på söndagsmorgonen var barn. Fortfarande vårdas 20 personer – majoriteten barn – på sjukhus efter olyckan. Ett barn har livshotande skador.

Tre barn miste livet i den tragiska olyckan på väg E45 mellan Sveg och Fågelsjö på söndagsmorgonen då en buss åkte av vägen och välte.

– Det är tre skolungdomar som är omkomna, säger Peder Jonsson, kommunikatör på polisen Jämtland.

Många är skadade – en livshotande. Totalt vårdas 20 personer på olika sjukhus i landet efter bussolyckan.

På Östersunds sjukhus ligger elva personer. För två av dessa är läget stabilt men allvarligt. Fem patienter har opererats för sina skador men bedöms vara stabila.

Minst fem patienter beräknas kunna skickas hem under dagen, meddelar Sjukvården Region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

LÄS MER: Detta vet vi om bussolyckan

Flera allvarligt skadade

Utöver Östersund vårdas skadade i Mora, Uppsala, Falun och Hudiksvall.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala vårdas två barn. En av dem har livshotande skador, tillståndet är instabilt och personen ska opereras under dagen, meddelar sjukhuset. Den andra personen är allvarligt skadad men tillståndet bedöms som stabilt och inte livshotande.

På Hudiksvalls sjukhus ligger fyra barn under 15 år, varav tre är allvarligt skadade och en lindrigt skadad.

På Falu lasarett vårdas ett barn som har opererats. Läget är stabilt, meddelar sjukhuset på måndagsmorgonen. På sjukhuset i Mora har fem barn fått vård men tre av dem fick lämna sjukhuset redan i går. Ytterligare en person kommer att bli utskriven i dag och en kommer att vara kvar under dagen. Läget bedöms som stabilt.

LÄS MER: Skolan öppnar för fortsatt sorgearbete

Bussen som råkade ut för olyckan på söndagsmorgonen kom från Ängskolan i Skene i Marks kommun och innehöll skolelever som skulle åka i väg på en skidresa. Ombord på bussen var 52 ungdomar, 6 vuxna och förare.

Busschauffören: ”Tjälskott i vägbanan”

Bussbolagets presschef Simon Sandberg har pratat med chauffören.

– Han har berättat för oss att han upplevde väldigt svåra tjälskott i vägbanan.

Enligt Sandberg har föraren varit ensam på resan, men noga följt bestämmelserna för arbets- och vilotider.

LÄS MER: Busschaufförens förklaring: ”Tjälskott i vägbanan”

Förundersökning inledd

Fortfarande är det oklart vad som orsakade olyckan. Räddningsledare påplats har sagt att det inte varit någon halka på olycksplatsen på morgonen, utan det var torr väg, men vägsträckan är olycksdrabbad.

Trafikverket har nu inlett en undersökning av händelsen. Polisen har också startat en förundersökning gällande misstänkt vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada och dödsfall, men ingen är misstänkt i nuläget.

– Vi är där och jobbar just nu och genomför en teknisk undersökning på platsen, tillsammans med utredare från Statens haverikommission. I övrigt genomför vi ytterligare förhör. Vi har hört några av passagerarna och föraren initialt men det är viktigt att höra alla. Det är en stor utredning, säger Peder Jonsson, kommunikatör på polisen Jämtland.

Bussen har fraktats bort från olycksplatsen.

– En teknisk undersökning av bussen ska göras, men det är oklart om det blir i eftermiddag eller i morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet