Foto: SVT.

Polisen efter tragiska dödsolyckan: ”Sorgligt och ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor omkom i den tragiska dödsolyckan på E45 utanför Brunflo i torsdags. Nu berättar en av poliserna på platsen om händelsen i ett Facebookinlägg hos Jämtlandspolisen,

– Så sorgligt och ofattbart, skriver hon.

Tre hästekipage med forbönder var på väg till Jamtlis julmarknad efter E45 när olyckan inträffade. En personbil körde om hästekipagen och frontalkrockade då med en timmerbil.

Två kvinnor i 60-årsåldern omkom, samt en häst. En var bilföraren och en färdades med häst. Nu skriver polisens hundförare ett känslosamt inlägg på polisens i Jämtlands Facebook om händelsen:

”Några finns inte längre här hos oss utan är på andra sidan nu. Så sorgligt och så ofattbart”.

”Svetten dryper och du skakar”

Hundföraren fick i uppdrag att leta en häst som saknades och beskriver arbetet i inlägget:

”Plötsligt slår pannlampan mot två reflekterande ögon. Jag pratar lugnande och kommer fram till dig. Du är som genom ett mirakel oskadd. Svetten dryper och du skakar. Jag tar fram min kniv och skär loss skaklarna som jagat dig genom skogen. Jag klappar dig och känner hur glad du är att jag hittat dig. Vi går tillsammans mot värme och trygghet och får möta din tacksamma ägare som trodde att han aldrig skulle få se dig igen.”

Inlägget delas flitigt och kommentarer öser in.

Vad är en forbonde?

Forbonde är en historisk term. Det innebär en bonde som har egna dragdjur och vagnar. Forkörare var oftast bönder som drygade ut sin försörjning med att mot betalning utföra olika körsysslor. Eftersom de körde foror kallades de för forbönder.

Forkörning var vanligt förekommande förr i tiden och sprungen ur bondekulturen.

Den var särskilt utbredd i Jämtland, Härjedalen, Dalarna, Tröndelag samt Hälsingland. Idag hålls denna tradition fortfarande levande genom olika forbondeföreningar som verkar för att bevara forbondekulturen.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.