Polisen vill ha hjälp att varna äldre för att lämna ifrån sig känsliga uppgifter via telefon. Foto: Arkiv / SVT

Polisen i Jämtland ber om hjälp att förhindra bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Jämtland uppmanar länsbor att varna sina äldre anhöriga för så kallade vishingbedrägerier. ”Prata med varandra!” lyder uppmaningen från polisen. 

Vishing innebär att en person blir uppringd och uppmanas uppge till exempel inloggningsuppgifter till banken eller annan personlig information. Man ber länsborna att prata med äldre om riskerna för att utsättas för detta.

— Påminn om vikten av att aldrig lämna ut personlig information, koder till en bankdosa eller betalkortsuppgiften, skriver de på sin Facebook-sida.

Kontakta banken och polisanmäl

Om man misstänker att någon har utsatts för vishing ska man kontakta sin bank. Vid pågående bedrägeriförsök ska man ringa 112.

På torsdagen besökte polisen även biblioteket i Östersund för att informera om hur man känner igen en bedragare och vad man kan göra för att skydda sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.