Polisen Hans Ängquist berättar om händelserna i centrala Östersund. Foto: Sara Leijman och Maria Harning, SVT

Man anhållen för mordförsök i Östersund – polisen kommenterar

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern från Östersund är anhållen misstänkt för mordförsök, grovt vapenbrott och förberedelse av allmänfarlig ödeläggelse. Ytterligare två kvinnor har också anhållits.

Mannen misstänks för mordförsök utomhus på Prästgatan på onsdagskvällen. Han greps vid en husrannsakan på Stadsdel Norr senare under kvällen. Där hittade polisen sprängmedel och vapen.

Ett flerfamiljshus fick utrymmas innan man visst om sprängmedlen var ofarligt.

Mannen är skäligen misstänkt för mordförsöket och på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Skjutvapen och explosiva ämnen

Två kvinnor, en i 20-årsåldern och en i 40-årsåldern, är också anhållna, på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Tobias Kajbring, åklagare bekräftar att samma man misstänks för flera grova brott i Östersund i natt. Foto: SVT

– Man hittat ett skjutvapen och explosiva ämnen, men jag kan inte gå in på några detaljer om vilken slags vapen det gäller, säger åklagare Tobias Kajbring till SVT.

I videon kommenterar Hans Ängquist, vid Jämtlandspolisen, nattens händelser och huruvida den senaste tidens grova brott i Östersund kan innebära någon fara för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.