Polisen upptäcker unga som far illa

Uppdaterad
Publicerad

När orosanmälningarna kommer in till socialtjänsten, så är avsändaren vanligen skolan, sjukvården, anhöriga eller helt enkelt efter en anonym anmälan. Men i särklass flest anmälningarna görs av polisen. Nästan en tredjedel av alla anmälningar i Östersund har polisen som avsändare.

Polisen är ju de som befinner sig längst ut på linan. De kan till exempel rycka ut till en bostad på grund av ett brott och så kommer de in i ett hem där det finns anledning att agera.

– Missbruk är det vanligt att vi reagerar på. Det är inte lämpligt att barn vistas i hem där det missbrukas. Men vi reagerar också på rattfyllerier, särskilt om ett barn funnits med i bilen, men även på att rattfylleri i sig tyder på att det finns ett missbruk, säger polisen Maria Könberg.

Mer levande diskussioner

Tidigare fanns i Östersund en särskild ungdomspolis och där ingick Björn Olofsson:

– Vi var vaksamma på de miljöer unga vistas i. De gäng där det förekommer kriminalitet höll vi ju koll på och dök det upp någon ny som vi inte tyckte hörde hemma där så reagerade vi, berättar han.

I dag har alla poliser i yttre tjänst den uppgiften och på det stora hela tycker Björn att det fortsatt fungerar bra.

Maria Könberg förklarar samtidigt att orosanmälningarna lyfts upp bland poliserna och diskussionen har blivit mer levande. Bara det har bidragit till att anmälningarna ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.