Polisen varnar för bedragaren som lurar äldre. Foto: TT.

Polisen varnar för bedragare i Strömsund: ”Släpp inte in honom”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar nu äldre personer i Strömsund för en misstänkt bedragare som utger sig för att samla in pengar till idrottsverksamhet. En äldre dam blev igårkväll bestulen på 800 kronor efter att ha släppt in mannen i sitt hem.

Den misstänkte bedragaren ringde på hos kvinnan vid 18-tiden på onsdagkväll och sade sig samla in pengar till ett hockeylag. Han började dock med att förklara att han frös om fötterna och behövde strumpor.

– Han frågade sedan om han kunde få ett glas vatten och han frågade också om han kunde få låna toaletten. Damen var snäll och släppte in honom, säger förundersökningsledare Agneta Brovinius vid polisen.

Stal hundratals kronor från äldre dam

När den misstänkte bedragaren lämnat lägenheten upptäckte damen att hennes plånbok – som innehållit 800 kronor  – var tom.

Polisen går nu ut med en varning om att det rör sig om en bedragare och en uppmaning om att inte släppa in mannen.

– Det är sällan det stannar vid ett försök, i sådana här fall brukar de söka upp fler äldre att lura. Därför går vi nu ut med en varning, säger förundersökningsledare Mikael Gruvelgård.

Den misstänkte bedragaren var klädd i en orange arbetsjacka med reflexer, är kraftigt byggd, mellan 30 och 50 år, har mörkt kort hår och skägg, enligt polisen.

Misstänks för brott i Västerbotten

Polisen misstänker nu att bedrägeriförsöket mot äldre i Strömsund kan ha kopplingar till liknande händelser i Västerbottens län. 

Under tisdag och onsdag har flera stölder och bedrägerier riktade mot äldre personer anmälts i både Västerbottens och Jämtlands län. I samtliga fall rör det sig om en man som knackat på hos äldre personer och på olika vis försökt prata sig in i deras hem. Mannen har uppgivit olika anledningar till sitt besök vid varje tillfälle. När han väl blivit insläppt i hemmet så har han tillgripit kontanter, eller i alla fall försökt göra det, och sedan hastigt lämnat platsen.

Spår säkrade efter bedragaren

I nuläget finns anmälningar från Boliden där mannen i tisdags kväll knackat på hos flera åldringar på ett sjukhem, en anmälan från Åsele där en man tidigt i onsdags morse har blivit bestulen på kontanter förutom händelsen i Strömsund.

Mannen har hittills inte gripits men polisen har säkrat vissa spår efter honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.