Poliser rastade tjänstehund – blev bitna och fick uppsöka sjukhus

Publicerad

Tre poliser i Östersund har blivit attackerade och skadade av en tjänstehund i samband med rastning av hunden. Polisen utreder ärendet som en arbetsplatsolycka.

Det var under natten mot söndagen som poliserna blivit bitna och skadade av en av polisens tjänstehundar.

Enligt polisen inträffade olyckan i samband med att hunden skulle rastas. Ordinarie hundförare är på semester och hunden hanterades av annan polispersonal vid olyckstillfället.

Gick till attack mot tre poliser

Hunden ska ha rastats av två poliser strax utanför polisstationen i Östersund när hunden av okända anledning gick till attack. Hunden bet båda poliserna i händerna, och när de uppsökte sjukvården och en tredje polis tog hand om hunden så attackerades även denna polis.

Alla uppsökte sjukvård, men har kunnat lämna sjukhuset. Två av poliserna är nu sjukskrivna.

Utreds som arbetsplatsolycka

En polisanmälan angående en arbetsplatsolycka har upprättats och polisen skriver i ett pressmeddelande att de ”ser allvarligt på det inträffade.”

– Vi har i nuläget ingen bra förklaring till varför det har hänt, säger Jörgen Modin, områdesansvarig för hundverksamheten i polisområde Jämtland till SVT Nyheter Jämtland.

Har den här hunden varit aggressiv tidigare?

– Nej precis tvärtom, detta är en av våra snällaste hundar. Detta är jättetråkigt och vi vill ha svar på vad som har hänt.

Hunden ska nu undersökas

Hunden har tagits ur tjänst under tiden utredningen pågår och i veckan kommer den att veterinärundersökas och testas av besiktningsman.

– De kommer kolla hundens mentala status, om hunden har fått en hjärnblödning eller om det är något annat fel på den, säger Jörgen Modin.

Enligt Jörgen Modin har han aldrig tidigare varit med om en liknande händelse.

– Jag skulle säga att det är väldigt ovanligt. I aktiv tjänst kan det hända att en polis i stundens hetta kan komma emellan hunden och en gärningsman och bli biten, men inte på detta sätt, säger Jörgen Modin.

Kan detta leda till att hunden avlivas?

– Jag vill inte spekulera i det nu, men jag hoppas verkligen inte det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer