I dag postas tusentals brev till ministrar och andra makthavare. Avsändare är landets poliser. De har fått nog av situationen på jobbet. Foto: Lena Samuelson, SVT

”Poliserna saknar förtroende för arbetsgivaren”

Uppdaterad
Publicerad

I dag postas tusentals brev till ministrar och andra makthavare. Avsändare är landets poliser. De har fått nog av situationen på jobbet.

Aktionen har inte dragits igång av facket utan initiativet kommer från medlemsleden.

– Kritiken gäller dels lönen och dels det kaos som uppstått efter den stora omorganiseringen, säger Jimmy Evans, facklig företrädare hos polisen i Östersund.

Lönen har i många år varit polisernas mest prioriterade fackliga fråga. Organisationen sattes vid senaste årsskiftet och ännu fungerar den inte som den ska, menar poliserna.

– Cheferna har inte blivit tillsatta. Exempelvis jobbar alla gruppchefer i dag på tillfälliga förordnanden och ideligen uppstår situationer där ingen vet vem som har rätt att ta beslut, menar Evans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.