Polishunden Chrijer Ceasar lyckades spåra kvinnan och kunde utesluta att någon annan rört sig runt huset där hon befann sig. Foto: Privat

Polishundens spår fällde rattfull – som döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Polisens hundpatrull skickades till huset i Jämtland där bilen som vinglat fram på E14 stod parkerad. Hundpatrullens agerande på platsen gör nu att en kvinna kan dömas till fängelse.

Det var den 30 oktober 2015 som den vingliga färden på E14 mellan Optand och Grytan gick av stapeln. Kvinnans körkort var redan återkallat vid tillfället. Alkoholkoncentrationen var 2,24 promille och dessutom fanns det haschpreparat i blodet på kvinnan.

Kvinnan har erkänt narkotikabrottet, men förnekade inför rätten att hon kört bilen.

Rådigt vittne följde efter

Ett vittne ska först ha sett den vita bilen vingla och vara nära att köra in i en refug. Vittnet följde efter en bit längs E14, tills bilen svängde av. Vid nästa korsning vände vittnet tillbaka för att leta, och hittade den vita bilen parkerad utanför en villa.

Hundpatrullen fick ett bra spår

Polisen skickade en hundpatrull till fastigheten. Tjänstehunden Ceasar fick enligt polisens vittnesmål ett bra spår och spårade från bilens förardörr till ytterdörren på ett hus i vilket endast kvinnan befann sig. Från tomten fanns inga andra spår, enligt hundförarens vittnesmål. Den vita bilens huv var ljummen när polisen anlände. I kvinnans jacka låg bilnycklarna.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Kvinnan försökte skylla på sin make som inte var där, och hävdade att hon åkt buss. Men tingsrätten menar att det ”praktiskt taget är uteslutet att någon annan framfört bilen”. Kvinnan döms nu för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och ringa narkotikabrott. Påföljden blir två månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.