Politikern säger att hen blev utsatt för funkofobi. Foto: SVT

Politiker anmäler diskriminering: ”Ett klart fall av funkofobi”

Uppdaterad
Publicerad

En politiker i Bergs kommun anmäler till Diskrimineringsombudsmannen, DO, att det ständigt är störningar i hörslingan i sammanträdesrummet, och på grund av en funktionsnedsättning bemöts politikern med en nedlåtande attityd när hen påpekar felet. Nu kräver DO att kommunen bemöter uppgifterna.

Det enda sammanträdesrummet som politikerna i Bergs kommuner använder som har en hörslinga ska enligt anmälan inte fungera. Det gör att det blir störningar i den, vilket politikern har påpekat. Kommunen säger dock att de har haft tekniker där som påpekar att de inte kan få till slingan bättre eftersom den krockar med bland annat lokalens wifi, och att de därför inte har några planer på att flytta den.

Nedlåtande attityd

Men politikern skriver i sin anmälan till DO att hen blir bemött med en väldigt nedlåtande attityd när hen försöker ta upp ämnet, och menar därför att det är ”ett klart fall av funkofobi”. 

”Ett klart fall av funkofobi”

Måttet ska ha blivit rågat när politikern inför ett möte i februari begärt att antingen en separat slinga skulle hyras in eller att man skulle ta dit en skrivtolk. Inget av detta gjordes, utan den tjänsteman som begäran skickades till ska ha ifrågasatt hur politikern ens kunde klara sitt arbete utan slinga.

Därefter dröjde det också en dryg halvtimme innan slingan startade på mötet, så den politiska diskussion som hölls inledningsvis kunde inte uppfattas av politikern. I anmälan skriver politikern: ”Dessa punkter försvårar det väldigt för oss med hörselnedsättning att kunna engagera oss och påverka i det demokratiska samhället”, samt att hen funderar på att sluta i politiken på grund av det här.

Därför begär nu DO ett yttrande av Bergs kommun i ärendet.

Vad är funkofobi?

Funkofobi är fördomar mot personer med funktionsnedsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.