Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rosi Hoffer (S) och Agneta Blücher (L) är skolpolitiker i Östersunds kommun. De berättar hur de vill locka lärare att stanna kvar på sina jobb. Foto: Sara Leijman/SVT

Politiker: Det behövs för att få lärare att stanna

Uppdaterad
Publicerad

I Östersunds kommun är politiker överens om att den hög omsättning av lärare är problematiskt. Men vad vill de då göra för att få en ökad kontinuitet i klassrummen?

Vi frågade en representant från majoriteten respektive oppositionen för att höra vad de anser är de viktigaste åtgärderna.

Agneta Blücher (L)  och Rosi Hoffer (S) sitter båda i barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun.

– Ska man stanna så handlar det om att arbetsvillkoren är bra. Då behöver man känna att det finns möjlighet till utveckling, att förkovra sig i yrket,  säger Agneta Blücher som ingår i det politiska styret.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Fler vuxna i skolan

Även inom oppositionen lyfter man möjligheten till fortbildning. Och båda politikerna vill se flera vuxna i skolan.

– Vi vill ha fler kloka vuxna i skolan, fler elevvärdar exempelvis, säger Rosi Hoffer.

Ni låter ganska lika?

– Det är för att man vet som politiker och samhällsmedborgare att skolan är viktig. Har vi ingen fungerande skola så har vi ingen samhällsutveckling och där är vi eniga, säger Agneta Blücher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet