Foto: TT

Politiker i Norrland kräver fler poliser

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill kommunpolitiker i Norrlands inland sätta fokus på hur medborgarnas trygghet minskat när polisen sjösatt sin nya organisation.
– Folk vill ju gärna se en polisbil ute någon gång, säger Göran Bergström, kommunalråd i Strömsund.

Det är kommunpolitiker från 18 norrländska kommuner som vänt sig till inrikesministern och justitieministern. I brevet kräver de att Sveriges inland med glesbygd måste värderas lika som stad och kustbygd.

Syftet med brevet är att det ska finnas fungerande polis i hela landet.

Kommunpolitikerna skriver att nuvarande förhållanden är oacceptabla och att de upplever att rättssäkerheten är hotad.

– I grund och botten är det så att alla kommunpolitiker i inlandet har en känsla av att den nya polisreformen har inte blivit som man har tänkt sig. Tanken var ju god, att komma närmare medborgarna, men vi upplever att det har varit tvärtom, säger Göran Bergström, kommunalråd i Strömsunds kommun.

Vill se fler poliser i glesbygd

Det var i Strömsunds kommun två flickor i somras larmade om att en man skjutit efter dom – men där polisen aldrig kom. Det fanns inga resurser att skicka.

– Varje sund medborgare vill väl ha en någorlunda rättsordning. Är det så att det är skottlossning, då vill man väl att polisen ska komma och det i tid, säger Göran Bergström. 

Kommunpolitikerna vill se fler poliser i glesbygd. Därför föreslår de inrikesministern och justitieministern att ett glesbygdstillägg införs för att stimulera rekryteringen av poliser till landsorten. De skulle också gärna se att utryckningstider för poliser reglerades.

”Det är slutlekt nu”

Det handlar om rättvisa menar kommunpolitikerna. Även medborgare i de 18 inlandskommuner de företräder har rätt att känna trygghet och att ha tillgång till polis.

– Det är därför som alla kommunalråd i Norrland säger att ”enough is enough”, säger Göran Bergström.

Och uppmaningen till regeringen och de ansvariga ministrarna är tydlig:

– Nu vill vi se verkstad, för det är slutlekt nu.

Arjeplog

Arvidsjaur

Sorsele

Malå

Norsjö

Storuman

Vilhelmina

Kramfors

Dorotea

Åsele

Strömsund

Krokom

Ragunda

Östersund

Bräcke

Åre

Berg

Härjedalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet