Nu flaggar Graham Potter ut från Östersund och går till Swansea. Östersundsklacken med en stor flagga med tränare Graham Potter på under matchen 26 maj 2018 mellan Östersund och BK Häcken på Jämtkraft Arena. Foto: Robert Henriksson, TT

Potter lämnar ÖFK – är det slutet på framgångssagan?

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet, ÖFK:s succétränare Graham Potter lämnar klubben för walesiska Swansea. Frågan är om det betyder spiken i kistan för ÖFK:s framgångssaga? Klubbens brottsmisstänkte ordförande Daniel Kindberg tänker inte i de banorna.

Redan hösten 2015 kom den första stora framgången. Östersunds fotbollsklubb hade rekordsnabbt arbetat sig upp i Allsvenskan under ledning av tränaren Graham Potter. Så här sa han då:

– Det här hade jag aldrig kunna tro när jag kom till Jämtland i februari för fem år sedan.

ÖFK i Allsvenskan

Går till Swansea

Fortsättningen med spel i Europa League är historia, men i går tog sagan ÖFK-Potter slut. Efter sju år i klubben går han till Swansea i brittiska andradivisionen och tar med sig hela sitt tränarteam.

– Det är naturligtvis tråkigt, sorgligt och med en stor saknad som vi konstaterar det. Sedan är det bara att spotta i nävarna och titta framåt och se hur vi ska sy ihop nästa gäng och vinna fler fotbollsmatcher, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg som just nu tagit en ”time out” efter misstankar om ekonomisk brottslighet.

Oroade supportrar

Supporterklubben Falkarna är naturligtvis oroade efter Potters avgång.

– Han är orsaken till allt. Han har byggt upp det här laget, han har byggt upp filosofin och spelsättet, han är en bidragande orsak till att de bra spelarna kommer hit, säger Joakim Castberg som är ordförande i Falkarna.

Fotbollsexperten Olof Lundh har i flera medier deklarerat att han inte tror på ÖFK utan Potter. Frågan är om förlusten av tränaren strax efter avslöjandet om brottsmisstankar mot ordföranden Kindberg är början på slutet för ÖFK?

– Nej, absolut inte. Vi har ju hört de så kallade experterna dömt ut oss så många gånger de senaste åtta, tio åren, säger Kindberg själv, som svar på frågan.

Tråkigt

Men bland de människor man träffar på stan i Östersund tycks det finnas en viss oro.

– Jag tror att det blir en tuff utmaning, säger Sofia Harjunen och Torsten Jansson tycker att det är mycket tråkigt att Graham Potter försvinner, men har förslag på en ersättare:

– Lars Lagerbäck, han får sluta i Norge och komma hit, säger han.

Men på frågan om det redan nu finns en ersättare till Graham Potter, säger Daniel Kindberg så här:

– Nej, det finns det inte. Det finns ett team som vi ska forma och där kommer vi att hitta ersättare med egenskaper som gör att vi vinner fler fotbollsmatcher.      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖFK i Allsvenskan

Mer i ämnet