Barnsjuksköterskan Lise Hjemgaard Svensson ser till ett av de sju barnen på prematuren. Foto: SVT

Prematuren efterlyser mjölk till för tidigt födda

Uppdaterad
Publicerad

Bröstmjölken är snart slut på Östersunds sjukhus. Det saknas donatorer till de för tidigt födda barnen som behöver bröstmjölk direkt.

Idag finns det sju barn på prematuravdelningen på Östersunds sjukhus. Kommer det fler för tidigt födda kan läget bli akut. Barnen behöver bröstmjölk och det kan ta tid innan deras mammor får igång mjölkproduktionen.

– Vi klarar oss just nu, men vi måste ha mer bröstmjölk nu – det kommer ju nya barn. Vi behöver donatorer, säger Lise Hjemgaard Svensson, barnsjuksköterska på prematuren.

Bästa maten för nyfödda

Bröstmjölk är tveklöst den bästa näringen för barn som föds för tidigt. Den innehåller 400 olika näringsämnen och är skonsam för barnens magar.

Kan mammor som upplever att de har för mycket mjölk komma hit med en bägare mjölk?

– Nej, de ska kontakta oss först. Det ska vara en viss mängd och de ska hämta bröstpump och kärl här. Dessutom görs det först en hälsodeklaration, säger Lise Hjemgaard Svensson.

För tidigt födda barn behöver bröstmjölk men kan inte alltid få det direkt från mamman. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.