Vid lunchtid på fredagen invigdes den nya elbuss-linjen mellan Torvalla och Britsbo. Foto: SVT

Premiär för elbussar i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Med en symbolisk ihopkoppling av en elkabel så invigdes den nya elbuss-linjen, från Torvalla centrum till Brittsbo under fredagen.

Tre elbussar ska trafikera linje 6 som går från Torvalla centrum till Britsbo. Östersunds kommun har som klimatmål att bli fossilbränslefritt till 2030, och att införa elbussar är ett steg för att komma närmare det målet. Förutom att det är mer miljövänligt, är bussarna i princip helt ljudlösa.

Laddas vid hållplatserna

För att hålla ner vikten på bussarna har man valt en variant som har något färre batterier, vilket ger kortare räckvidd, men i stället laddas bussarna några minuter varje gång dom kommer till en ändhållplats. Laddningen sker via en så kallad pantograf som sänks ned på bussens tak.

Elbussarna laddas vid ändhållplatserna med hjälp av en så kallad pantograf, som sänks ned på bussens tak. Foto: SVT

Kan bli fler elbussar i framtiden

Östersund är ganska tidigt ute med att införa elbussar, men är långt ifrån först i landet. Just den här lösningen, med laddning vid ändhållplatserna, är det dock bara Umeå och Göteborg som använt sig av tidigare.

Från och med lördag kommer allmänheten kunna börja åka dom nya bussarna, och om det visar sig att det fungerar bra så kan det bli en utökning i framtiden.

– Nästa år kommer ytterligare tre bussar som ska trafikera samma linje. Sen får vi följa utvecklingen och ser hur det fungerar. Det händer mycket rent tekniskt på det här området just nu. Det säger Anne Sörensson, projektledare på Östersunds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.