Primärvården i regionen blir universitetssjukvårdsenhet

Uppdaterad
Publicerad

Primärvården i Region Jämtland Härjedalen har tilldelats ny status som universitetssjukvårdsenhet. Det skriver regionen i ett pressmeddelande på fredagen.

Region Jämtland Härjedalen är den första enheten i Norra sjukvårdsregionen som tilldelats statusen som universitetssjukvårdsenhet utanför Region Västerbotten. Statusen innebär att utbildnings- och forskningsverksamheten inom allmänmedicinen i regionen har nått så hög kvalitet att den uppfyller alla krav för att bli en universitetssjukvårdsenhet.

– Allmänmedicin har länge varit ett av våra starka forskningsområden. Att vår primärvård blir en universitetssjukvårdsenhet är en stor framgång för den forsknings- och utbildningsverksamhet som bedrivs inom vår primärvård, skriver Göran Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör i Region Jämtland Härjedalen, i ett pressmeddelande.

De flesta hälsocentraler i länet tar emot studenter för klinisk handledning. Enligt regionen är de flesta studenterna mycket nöjda med sina placeringar och får ofta toppbetyg i deras utvärderingar.

Det här är Universitetssjukvård

Universitetssjukvård infördes 2015 i ett nationellt avtal mellan svenska staten och de sju landsting/regioner som universiteten primärt bedriver läkarutbildning och medicinsk forskning inom.

Det är enheternas forsknings- och utbildningsverksamhet som bedömts enligt högt ställda kvalitetskrav på bland annat undervisning, vetenskap, utveckling av hälso- och sjukvård och samverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.