Hör Åres kommunalråd förklara varför kommunen gav ett privat bolag ett lån. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Privat näringsidkare fick låna 14 miljoner kronor av Åre kommun

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun har lånat ut 14 miljoner kronor till den forne skidkungen Björn Dählies bolag. Det var när kommunen genomförde en markaffär med bolaget som man även tecknade lånet.

– Det var ett behov som de hade, säger kommunalrådet Daniel Danielsson (C).

I slutet av september genomfördes en fastighetsaffär mellan Åre kommun och ett bolag som ägs av den norska skidlegenden Björn Dählie och hans affärspartner Hans Olofsson.

I affärerna bytte de två parterna tomtmark med varandra. Tomterna finns i Åre by.

– Det var en helhetsaffär med tre fastigheter, säger Daniel Danielsson (C), som är kommunalråd i Åre.

Men allt betalas inte på en gång. I affären får Björn Dählies bolag betala betydligt mer än vad Åre kommun gör. Men det är pengar som bolaget inte har.

Samma dag tecknades därför också en revers. I det står det att Dählies bolag får låna 14 miljoner kronor av Åre kommun.

– De får ju betala ränta på det här så det ser inte jag som ett bekymmer, säger kommunalrådet.

Professorn: Kommunen har brutit mot lagen

Att Åre kommun lånat ut pengar till en enskild näringsidkare strider mot kommunallagen. Det säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till SVT Nyheter.

– Man får ge allmänt stöd mot det lokala näringslivet och stödja till exempel företagsparker och liknande, men att stödja enskilda företag är inte okej, säger Olle Lundin.

Var bolagets idé

Björn Dählie är inte tillgänglig för en kommentar. Hans affärspartner Hans Olofsson möter upp SVT i Åre. Inte heller han ser något konstigt med lånet.

– Det var vår idé för vi var inte riktigt överens om priset. Vi tyckte att vi betalade ett överpris, men en affär är en affär och då försökte vi få sträcka ut på betalningen lite grann.

– Så då har vi en säljarkredit på en mellanskillnad, säger han.

Och varför gick ni inte till banken? 

– Det hade vi också kunnat göra, säger Hans Olofsson.

Bra affär för Åre

Kommunalrådet Daniel Danielsson pekar på att det var en bra affär för Åre kommun. Den tomt som Dählie ägde var en tomt som Åre kommun ville ha. Den ligger precis vid skolan inne i byn. Där har kommunen sedan tidigare tomter och i och med köpet fick kommunen en bättre helhet för framtida byggande av permanentbostäder.

Även rent ekonomiskt var det en bra affär, menar han.

– Värdet på fastigheterna som vi sålde var betydligt högre än vad de var värderade till i vår bokföring. Det gör att det i år blir en ganska stor vinst, vilket gör att vi har bättre förutsättningar för att investera framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.