Leif Persson, distriktsordförande för PRO i Jämtlands län berättar om varför man uppmanar sina medlemmar att avstå julbord i klippet. Foto: SVT/TT

PRO i Jämtlands län ställer in julbordsplaner

Publicerad

Varje år i december brukar PRO:s lokala föreningar i Jämtlands arrangera julbord för medlemmarna men detta år uppmanas man att strunta firandet. Anledningen är att man inte vill utsätta medlemmarna för smitta.

PRO har 38 olika föreningar i länet med omrkring 8000 medlemmar. I vanliga fall brukar föreningarna bjuda medlemmarna på julbord, antingen via catering till egna lokaler eller genom restaurangbesök. Men pandemin har gjort situationen för riskabel.   

– Det känns trist då det är många som ser julborden som en höjdpunkt. men det handlar ju om att garantera säkerheten för medlemmarna. Vi får ringa varandra istället, säger Leif Persson, distriktsordförande för PRO i Jämtlands län.

Coronaviruset i Jämtlands län

Komma igen till våren

Ur ett juridiskt perspektiv finns det inget som förbjuder länets PRO-föreningar att arrangera egna, privata julbord för medlemmarna. Detta då de nationella förbuden kring sammankomster endast omfattar offentliga sammankomster och inte privata evenemang. Dock har regeringen gått ut och uppmanat allmänheten att undvika stora evenemang, en inställning som PRO i Jämtland delar.

– Även om vi fortfarande verkar inom lagens ramar och arrangera julbord så känns det inte särskilt klokt. Vi gör detta för att kunna komma igen till våren då pandemin förhoppningsvis har lagt sig, säger Persson.

I klippet berättar Leif Persson mer om vad julborden betyder för medlemmarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet