Mittuniversitetet i Östersund. Foto: Sara Leijman, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Professor vid Mittuniversitetet avstängd

Publicerad

En professor vid Mittuniversitet har stängts av efter grova anklagelser. Anmälan kommer nu att utredas av Statens ansvarsnämnd. Även en kollega till professorn kommer att utredas.

Professorn stängdes av från sin avdelning vid Mittuniversitetet i onsdags. Universitetsledningen ser allvarligt på anklagelserna.

– När det går så långt som att vi skickar ärenden till Statens personal och ansvarsnämnd handlar det om allvarliga anklagelser som kan ligga till grund för avskedande,  säger chefsjurist vid Mittuniversitetet Arne Wahlström.

Det är en medarbetare vid Mittuniversitetet som står bakom anmälan mot professorn och en kollega till professorn. Kollegan kommer också att utredas, men den utredning kommer att göras av universitetet eftersom denne inte är en professor.

Vad dom grova anklagelserna är vill inte Arne Wahlström berätta men det har inkommit polisanmälningar gällande olaga hot och det är bland annat det som ligger till grund för beslutet om avstängning.

Organiserar om för studenterna

Under utredningstiden har universitetsledningen organiserat om för att den verksamhet som nu berörs ändå ska kunna fortgå.

– Vi har stuvat om på avdelningen så att andra har fått ta över ansvarsuppgifter så att det inte ska gå ut över studenterna, säger chefsjurist Arne Wahlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer