”Att få provsvaren gör att vi lättare vet vad nästa steg är”, säger Katarina Fredriksson på kommunen. Foto: Christine Olsson/SCANPIX

Provsvar visar: Koliforma bakterier i dricksvattnet i Krokom

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags eftermiddag gick Krokoms kommun ut med att vattnet i Nälden, Vaplan och Ytterån misstänktes vara otjänligt. Under onsdagen kom provsvaren som visar att vattnet innehåller koliforma bakterier. Men vad som orsakat problemet är ännu inte klarlagt.

Den senaste provtagningen av dricksvattnet i de drabbade orterna visar att vattnet är otjänligt. Det bekräftades under onsdagen av laboratoriet.

– Kokråden kvarstår, säger Katarina Fredriksson på Krokoms kommun.

Koliforma bakterier

Resultatet visar att dricksvattnet innehåller koliforma bakterier som kan orsaka illamående och andra magbesvär. Kommunen uppmanar befolkningen att ta kontakt med sjukvården om man känner av symtom.

Koliforma bakterier förekommer naturligt i mark, ytvatten och grundvatten. Men kommunen kan ännu inte utesluta att problemet uppstått som en följd av att avloppsvatten har runnit ut i dricksvattnet.

– Att få provsvaren gör att vi lättare vet vad nästa steg är, men vi jobbar med att söka problemet. Vi börjar brett och utesluter så att man kommer närmare problemet, säger Fredriksson.

Kokråd innebär att vattnet inte bör användas i matlagning, beredning av livsmedel som förtärs råa, blandning av saft, tandborstning eller till att dricka, utan att man har kokat upp vattnet ordentligt först.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer