Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Provtagningsbussar ska leda till att fler länsbor coronatestas Foto: SVT

Provtagningsbussar rullar ut i Jämtlands län: ”Flera hundra kan testas varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med kommande vecka räknar Region Jämtland Härjedalen med att kunna testa flera hundra länsbor per dag, när åtta provtagningsbussar rullar ut i länet.
– Det här är massprovtagning, säger smittskyddsläkare Micael Widerström om den storskaliga testningen som ska genomföras i länet.

Jämfört med andra regioner har många invånare i region Jämtland Härjedalen kunnat testas för om de bär på coronaviruset. Vid lunchtid måndag hade 9161 länsbor testats, av dessa har 806 personer visat sig ha viruset.

– Det är 50 gånger fler per invånare som provtagits i Jämtland jämfört med en del andra regioner säger smittskyddsläkare Micael Widerström.

Hundratals ska testas varje dag

Ungefär sju procent av länets befolkning har provtagits hittills och nu skalas alltså testningen upp ytterligare. Från och med kommande vecka räknar regionen med att kunna testa flera hundra länsbor per dag, när åtta provtagningsbussar rullar ut i länet. En förutsättning för att komma i fråga för provtagning är att patienten har covid 19-symptom och har bokat tid via 1177.

Hör smittskyddsläkaren Micael Widerström berätta mer om hur masstestningen ska gå till i videon här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet