Foto: SVT

Provtagningsbussar rullar ut i Jämtlands län: ”Flera hundra kan testas varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med kommande vecka räknar Region Jämtland Härjedalen med att kunna testa flera hundra länsbor per dag, när åtta provtagningsbussar rullar ut i länet.

– Det här är massprovtagning, säger smittskyddsläkare Micael Widerström om den storskaliga testningen som ska genomföras i länet.

Jämfört med andra regioner har många invånare i region Jämtland Härjedalen kunnat testas för om de bär på coronaviruset. Vid lunchtid måndag hade 9161 länsbor testats, av dessa har 806 personer visat sig ha viruset.

– Det är 50 gånger fler per invånare som provtagits i Jämtland jämfört med en del andra regioner säger smittskyddsläkare Micael Widerström.

Coronaviruset i Jämtlands län

Hundratals ska testas varje dag

Ungefär sju procent av länets befolkning har provtagits hittills och nu skalas alltså testningen upp ytterligare. Från och med kommande vecka räknar regionen med att kunna testa flera hundra länsbor per dag, när åtta provtagningsbussar rullar ut i länet. En förutsättning för att komma i fråga för provtagning är att patienten har covid 19-symptom och har bokat tid via 1177.

Hör smittskyddsläkaren Micael Widerström berätta mer om hur masstestningen ska gå till i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet