Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Provtagningsbussarna i Jämtlands län är försenade

Uppdaterad
Publicerad

De provtagningsbussar som skulle komma ut i länets alla kommuner för att testa länsbor med covid-19-symptom är försenade.

Den massiva provtagningsinsats som planeras att genomföras med hjälp av provtagningsbussar i alla länets kommuner kommer inte att påbörjas den här veckan. Målet med den stora provtagningsverksamheten är att samtliga länsbor med symptom ska kunna testas för covid-19. Provtagningen skulle egentligen ha börjat i morgon, men nu är alltihop försenat.

– Det externa labb som ska analysera proverna har problem, det är några maskiner som gått sönder. Det rör sig alltså om tekniska problem , säger Bo Karlsson, chef för utvecklings- och digitaliseringsenheten vid Region Jämtland Härjedalen.

Det är oklart när testerna kan komma i gång, men bussar ska ställas vid hälsocentraler i kommunerna med provtagningsmaterial och totalt kunna ta flera hundra prover per dag.

– Jag vet inte när det kommer att kunna börja, säger Bo Karlsson.

Men regionens besked är att det i alla fall inte kommer att påbörjas någon masstestning under den här veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet