Michael Schahine, vd i ÖFK, är bekymrad inför hösten om inte publiken tillåts bli betydligt större än de 500 som nu förslagits. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Publikförbudet slår hårt mot ÖFK:s ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

ÖFK går som tåget i Allsvenskan och tog under lördagen sin fjärde raka seger. Och nu finns också hopp om att en del publik kan få återvända till arenorna under hösten. Folkhälsomyndighetens förslag på 500 besökare är dock för lite för att ÖFK och andra klubbar ska kunna tjäna pengar på det.

Under hela den här säsongen har läktarna på Jämtkraft arena gapat mer eller mindre tomma. Naturligtvis har det med förbudet att göra, att inte samlas i stora grupper för att stoppa smittan av Covid-19.

500 är för lite för ÖFK

Förra veckan föreslog Folkhälsomyndigheten i ett remissvar till regeringen, att det ska vara möjligt med totalt 500 på ett arrangemang som en fotbollsmatch eller en konsert.

– Det blir svårt att få ekonomi i en så begränsad publik. Kostnader för säkerhet, kiosker och arrangemang skulle göra att det kostar mer än det smakar för oss, säger ÖFKs vd Michael Schahine. Och hur skulle vi välja ut vilka som ska få komma in?

Kan bli fler i höst

Om förslaget med 500 besökare på ett arrangemang går igenom, och inte smittspridningen ökar, så finns också förhoppningen att det senare i höst kan bli möjligt att ta in ett par-tretusen på en anläggning av Jämtkraft arenas storlek. Då går det också att tjäna pengar, enligt Michael Schahine.

– Vi behöver verkligen fylla arenan så mycket som möjligt. Hösten kommer att bli väldigt tuff annars. Inte bara för oss utan för alla elitföreningar i Sverige. Även spelarna önskar publiken tillbaka. Med dom i ryggen blir vi ännu bättre.

Men han tillägger också:

– Självklart måste vi också, som alla andra, först och främst hjälpa till med att stoppa smittspridningen. Vi följer alla rekomendationer.

Hoppas på stöd

– Oavsett om vi får ta in publik snart så är vi och alla andra klubbar beroende av att vi får någon slags statligt stöd. Det kan kompensera något av de stora förluster vi gjort under säsongen pga coronan, säger Michael Schahine.

Se mer i klippet där också de mest inbitna fansen visar upp hur det är möjligt att se elitfotboll live även i coronatider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ÖFK i ekonomisk kris

Mer i ämnet