Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Några byar i Ragunda kommun är helt omringade av vindkraftsparker. ”Nu tycker jag att det räcker, vi har byggt ut extremt mycket här i Norrland”, säger kommunalråd Mikael Westin (C). Hör mer i videon om varför Ragunda kommun valt att stoppa fortsatt utbyggnad av vindkraft i kommunen. Foto: SVT

Ragundas kommunalråd om den stoppade vindkraftsutbyggnaden: ”Vi har byggt nog här i Norrland”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har var femte vindkraftsbygge stoppats i hela landet, varav hälften av dem har stoppats av kommunerna i landet. Det visar en rapport från Energimyndigheten. En av de kommuner som sagt nej i år är Ragunda. I klippet ovan berättar kommunalrådet Mikael Westin (C) varför.

Det var i våras som Ragunda gick ut och meddelade att man skulle använda det kommunala vetot och säga nej till nya ansökningar om vindkraftsutbyggnad i kommunen.

Sedan tidigare finns flera stora vindkraftsparker i kommunen, exempelvis Björkhöjden med 90 vindsnurror, som är en av de större vindparkerna i landet.

Energimyndigheten har tagit fram en rapport om vindkraftsutbyggnaden i landet. Mellan 2014 och 2020 stoppades 1223 vindkraftsverk, både havs-och landbaserade. Det är vart femte vindkraftsbygge. Av dem stoppades ungefär hälften på grund av det kommunala vetot (52 procent av alla ansökningar). Utöver det sa flera kommuner nej till vindkraft även under 2021, varav Ragunda var en av kommunerna.

Ökat elbehov och ökade protester förutspås

Samtidigt konstaterar myndigheten att elbehovet förväntas öka och att det kommer att behövas en utbyggnad motsvarande 4000 verk för att nå det nationellt uppsatta målet till år 2040.

Mot den bakgrunden förutspår en forskare att konflikterna kring vindkraften bara kommer att öka.

Frågan är var vindkraftsverken ska byggas. Kommunalråd Mikael Westin har sin åsikt klar och menar att ansvaret för utbyggnaden av vindkraft behöver fördelas – som han ser det – mer rättvist – än idag.

– Jag tycker man ska sätta vindkraftverk där de passar som bäst och där de behövs, och det är söderut. Havsbaserade vindkraftverk tycker jag är lämpliga, säger kommunalråd Mikael Westin (C).

En modell med ersättning från både vind-och vattenkraft enligt norsk modell är vad han skulle vilja se.

Så här ser statistiken ut åren 2014-2020 när det gäller länet enligt Energimyndigheten:

Vindkraftverk som fått tillstånd: 141

Vindkraftverk som stoppats via det kommunala vetot: 188

Vindkraftsverk som stoppats av andra skäl: 167

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet