Foto: SVT

Rättegång om skottlossning fortsätter

Publicerad

Rättegången om den uppmärksammade skottlossningen i Strömsunds kommun i somras fortsatte på fredagen.

Det var i slutet av juli som en grupp asylsökande slog larm till SOS om att de blivit beskjutna i en by i Strömsunds kommun sedan de gått in på en gård för att fotografera djur.

Polisen ryckte inte ut trots larm

Men polisen ryckte aldrig ut trots larmet då situationen inte bedömdes som akut. Det hela ledde både till en intern utredning inom polisen och till det rättsliga efterspel som nu pågår vid Östersunds tingsrätt.

Åtalad för skottlossning

Två män står inför rätta. Enligt åtalet har en av männen skjutit åtminstone ett skott mot benen på en av de asylsökande och den andre ska ha slagit till en av asylsökande i ansiktet.

När rättegången inleddes på torsdagen gav en av de asylsökande sin version av det som inträffat. På fredagen fortsatte förhören med de asylsökande.

”Jag var livrädd”

Under förhör med målsägande delar personerna med sig av den rädsla de upplevde under händelsen. Den 14-åriga tonårstjejen berättar att hon påverkats starkt av händelsen.

– Efter händelsen vågade jag inte gå ut ensam, jag var livrädd. Jag ber alltid någon hämta mig då jag varit någon annanstans på kvällen, berättar en av de asylsökande.

Advokat: ”Åklagaren har en uppförsbacke”

Försvarsadvokat Andreas Victor säger till SVT Nyheter Jämtland att han anser att bevisläget är undermålig.

– Det saknas ju helt några utomstående vittnen och det finns ingen teknisk bevisning. Jag tycker att åklagaren har en uppförsbacke, säger advokat Andreas Victor.

Åklagaren håller dock inte med.

– Nej, jag anser att bevisläget är desamma som när åtal väcktes och vi väntar oss en fällande dom. Det som försvårar utredningen är att polisen inte kom dit sen är det alltid så att med 6 personer som ska återberätta en händelse som inträffade för 5 månader sen så kommer det skilja sig i detaljerna, säger kammaråklagaren Jenny Örn.

Många tolkar inkallade

Förhandlingarna är mer tidskrävande än många andra då sex tolkar kallats in för översätta förhör och annat.

Rättegången kommer troligtvis att dra ut på tiden under fredags eftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Beskjutning i Strömsund

Mer i ämnet