Foto: karta: Google

Rättegången om bussolyckan i Sveg kan hållas i Halland

Publicerad

Rättegången om bussolyckan utanför Sveg kan komma att hållas i Varbergs tingsrätt i Halland.

De som åkte i olycksbussen och anhöriga till de tre som omkom har via sina ombud begärt att rättegången ska hållas nära Skene så att de får bra möjligheter att följa förhandlingarna på plats.

Tre ungdomar omkom

Det var högstadieelever från Ängskolan i Skene som hade chartrat bussen får att åka på en skidresa till Klövsjö. Tidigt på morgonen den 2 april förra året körde bussen av vägen på E 45:an cirka två mil söder om Sveg. Tre ungdomar omkom och ett 20-tal fick så svåra skador att de behövde sjukhusvård.

Bussföraren åtalades

Den 30 maj i år åtalades bussföraren för vållande till annans död, vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Bussföraren åtalades vid tingsrätten i Östersund men nu kan målet alltså avgöras i Varberg. Formellt är det åklagaren som kan begära att ett mål ska flyttas och då kan det till exempel flyttas till en tingsrätt som den åtalade ”tillhör”.

Ännu inget beslut

– Den åtalade bor inom Varbergs domsaga och vi har landat i att begära att hela rättegången avgörs i Varberg, säger kammaråklagare Mikael Bäckström i Östersund till SVT Jämtland. 

På åklagarkammaren diskuterade man också att endera låta de målsägande i Skene delta på videolänk eller att hålla delar av rättegången i Varberg, men man valde alltså att begära att hela rättegången sköts av tingsrätten i Varberg.

Åklagaren har lämnat sin begäran till Östersunds tingsrätt som ännu inte avgjort frågan.

Kammaråklagare Mikael Bäckström Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet