Skyddsmasker och sjukvårdstält, liknande det som står uppställt vid akutmottagningen i Östersund vill Region Jämtland Härjedalen att Försvarsmakten bidrar med. Foto: Mats Carlsson, Försvarsmakten och Björn B Schäfer, SVT

Regionen begär förstärkning från Försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen vill nu få hjälp från Försvarsmakten i insatserna mot coronaviruset. Sjukvårdstält och skyddsmasker är begärda.

Det handlar om tio stycken sjukvårdstält och 100 skyddsmasker av typen skyddsmask 90 som regionen nu har begärt att få av Försvarsmakten.

– Tälten ska sättas upp utanför hälsocentraler, säger Mikael Ferm, som är regionens stabschef.

Coronaviruset i Jämtlands län

Häromdagen beslutade regionen att låsa hälsocentralerna för att få bättre kontroll på besökarna. Men på en del hälsocentraler behövs då istället ett tält där besökarna kan kontrolleras innan de släpps in.

Förutom tälten så vill regionen ha fyra personal från hemvärnet per tält.

– Personalen ska sköta om och drifta tälten, säger Mikael Ferm.

Efter att regionen skickat ut förfrågan är det 50 personer ur hemvärnet som sagt sig vara är intresserade.

Skyddsmasker till sjukhuset

Även om läget när det gäller skyddsutrustning för personalen fortfarande är gott inom sjukvården i länet, så har regionen rekvirerat 100 skyddsmasker från försvaret.

– De ska främst användas på infektionskliniken, säger Mikael Ferm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet