Svåra ekonomiska förändringar för Region Jämtland Härjedalen. Foto: SVT arkiv

Regionen går back med 233 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen gick minus med 123 miljoner kronor mer än vad som beräknades i somras.

– Skatten skulle behöva höjas varje år, säger regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Det var i juli förra året som regionfullmäktige i Jämtlands län förutsåg hur finansplanen för 2018-20 skulle se ut. De kom fram till samma resultat som 2017 men minus 110 miljoner kronor. Det visade sig vara väldigt snällt beräknat och i stället stod det klart i bokslutet för 2017 att det var över 120 miljoner mer back, nämligen totalt 233 miljoner kronor.

Det innebär enorma ekonomiska förändringar för Region Jämtland Härjedalen då kostnaderna är större än vad intäkterna är för regionen. Trots flera bidrag från staten kommer pengarna inte räcka.

– Enbart strukturåtgärder räcker inte till om hälso- och sjukvårdensamtidigt växer så snabbt som den gör. Inte heller skattehöjningarär tillräckligt för att åtgärda det ekonomiska underskottet.Skatten skulle behöva höjas varje år om inget görs åt volym- ochkostnadsökningen, säger regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.