Nu har vi tid för sex, säger Maria Lindgren som arbetar med sexuell hälsa.

Regionen ger sextips i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Sex är tillåtet och bra för hälsan även i tider då vi uppmanas hålla avstånd. Det menar Maria Lindgren, regionens samordnare för sexuell hälsa. Hör hennes råd i klippet.

Maria Lindgren är regionens samordnare när det gäller sexuell hälsa. Hon tycker det är viktigt att vi inte bara pratar om hur vi ska  jobba hemma, hålla avstånd, röra på oss och tvätta händerna.

– Det kan vara känsligt att prata om sexuell hälsa, men det är viktigt för att vi ska må bra, säger hon. Speciellt i dessa tider.

Inget sexförbud

Folkhälsomyndighetens anvisning om att hålla avstånd ska gälla, men det innebär inte att det är sexförbud.

– Vi kan ha sex, men vi ska ha det med den vi brukar ha sex med, säger Maria Lindgren. Och vi ska vara friska.

Förslag om nätsex

Regionen tar upp ämnet på sin facebooksida där det även finns råd för hur man kan ha sex i coronatider. Man föreslår bland annat att man kan utforska sex via internet och onani.

Regionen poängterar att det handlar om hälsosamt sex och att man ska skydda sig mot sexuellt överförbara infektioner och säkerställa samtycke.

I dagsläget har coronaviruset upptäckts i saliv och avföring, men inte i sperma eller vaginalsekret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.