Östersunds sjukhus ska bryta ner lustgasen till vanlig luft. Foto: Christine Olsson/TT

Förlossningen på Östersunds sjukhus installerar anläggning som bryter ner lustgas

Uppdaterad
Publicerad

Lustgas som ofta används under förlossningar är en växthusgas som har 300 gånger mer påverkan på klimatet än koldioxid. Hittills har Östersunds sjukhus släppt ut lustgasen utan att rena den, men nu blir det ändring.

Lustgas används oftast som smärtstillande under förlossningar eftersom det inte påverkar kvinnans kropp eller barnet.

Däremot har lustgasen stor klimatpåverkan, enligt Region Stockholm motsvarar lustgasförbrukningen under en förlossning lika stora koldioxidutsläpp som en resa på 150 mil med en bensindriven bil.

Den födande kvinnan andas i en mask vilket gör att det hon andas ut inte sipprar ut i rummet utan återvänder till systemet. Därefter har sjukhuset släppt ut det utan rening.

Ska bryta ner lustgasen

Men nu ska Region Jämtland Härjedalen investera i teknik som bryter ner lustgasen och omvandlar den till vanlig luft. Liknande teknik finns redan på flera andra sjukhus runt om i landet.

– Detta är en efterlängtad och befogad investering. Förlossningsvården och liknande verksamheter står för stora utsläpp av växthusgasen lustgas och i och med detta räknar vi med att kunna reducera lustgasutsläppen från förlossningsavdelningen med minst 82%, säger regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) enligt ett pressmeddelande från regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.