Trafikverket vill sänka hastigheten till 80 på delar av E45 i Jämtlands län Foto: SVT

Regeringen stoppar inte hastighetssänkning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer inte att stoppa hastighetssänkningen på E45 i Jämtlands län före den 1 december, då fartsänkningen träder i kraft. Flera kommuner i länet och Region Jämtland Härjedalen har överklagat Trafikverkets beslut och krävt att regeringen stoppar det hela.

Det var den 6 november som Trafikverket beslutade att sänka hastigheten till 80 på delar av E45 genom Jämtland och Härjedalen. Tidigare har Östersunds, Härjedalens och Bergs kommuner har överklagat beslutet och nu har även Region Jämtland Härjedalen överklagat.

Både Östersunds kommun och regionen begär också inhibition, det vill säga att regeringen stoppar sänkningen tills dess att man har prövat Trafikverkets beslut.

Trafikverkets beslut innebär fartsänkning från och med den 1 december. Innan dess kommer inte regeringen att kunna fatta beslut i frågan om inhibition. Så här skriver infrastrukturminister Tomas Eneroths pressekreterare i ett mejl till SVT Jämtland:

”Det är ett särskilt regeringsbeslut som krävs för detta. Eftersom föreskrifterna träder i kraft den 1 december, dvs. i nästa vecka, är det uteslutet att ett regeringsbeslut hinner fattas till dess. Regeringsbeslut får fattas så snabbt det är möjligt, men rimligtvis är det ändå flera veckor dit. Ärendet kom in först igår och har ännu inte nått ansvarig tjänsteperson.”

På dessa sträckor vill Trafikverket sänka hastigheten från den 1 december Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer