Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Tom Silverklo (C) om kritiken från IVO om äldreomsorgen Foto: Jakob Wesslund

Regionen tillbakavisar kritik om för få läkarbesök hos äldre

Uppdaterad
Publicerad

Regionen har svarat på den kritik som Inspektionen för vård och omsorg levererat. Den stämmer inte, menar Tom Silverklo (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Han hänvisar till pandemiutbrottet.

Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, radar upp flera punkter där Region Jämtland Härjedalen brustit. Rapporten gäller första halvåret 2020.

– Det är flera regioner som inte tycker att IVO:s kritik stämmer, säger Tom Silverklo. Det har varit en situation som ingen kunde förutspå. Det var en kaotisk tid.

IVO anser att primärvårdens läkare har gjort för få besök på äldreboenden, att äldre inte har setts utifrån individuella behov och att det finns brister i hanteringen av journaler.

Olika journalsystem

Regionens läkare från primärvården har ansvar för läkarkontakterna på äldreboenden. Sjuksköterskor och undersköterskor är anställda av kommunerna. Det innebär att två olika journalsystem måste fungera tillsammans

– Primärvården har fått mer pengar i två år och samarbetet mellan kommunerna och regionen har aldrig varit så bra som nu, säger Tom Silverklo. Och det ska prioriteras. Personalen har gjort ett jättejobb den här tiden. Vi är inte överens med IVO.

Hör Tom Silverklo om IVO.s kritik i kllippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer