Anna Bostrand, Ytterån, Ylva Karlsson,Frösön och Guttorm Lilleby, Tulleråsen fick frågan om de ska ta vaccin mot covid-19 eller ej. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Regionen uppmanar länsbor att ta ställning till vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer 1000 doser varje vecka. Det är färre än väntat. Det innebär att det fortfarande är oklart när allmänheten kan vaccineras. När det erbjudandet kommer är det viktigt att man vet vad man vill.

Efter äldre och anställda inom omsorgen så står 70-plusare på tur. De kan förhoppningsvis kunna vaccineras i februari.

Allmänhetens tur

Tillgången på vaccin bestämmer när det är dags för allmänheten. Det kommer administreras via tidsbokning på 1177.  Själva vaccineringen kommer att ges på hälsocentralerna och på speciella vaccinationsstationer.

Ta ställning till vaccinering

Länsborna uppmanas att söka information i första hand hos 1177, men även på Folkhälsomyndighetens och kommunernas och regionens hemsidor. Det går även att fråga anställda på hälsocentralerna.

– Det är bra att väcka tanken hur man själv vill göra, menar vaccinationssamordnare Cornelia Orhagen Brusmark som hoppas att man ska se vaccinering som en gemensam insats för att stoppa pandemin.

– Jag ska vaccinera mig, men visst är man orolig för biverkningar, säger Anna Bostrand från Ytterån.

Hör länsbor om vaccinering i klippet

Information i brevlådan

När det är dags för allmänheten kommer information att finnas hos 1177 och det blir utskick till hushållen och annonser i tidningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.