Högt tryck för att boka covidtester – nu vill Region Jämtland Härjedalen komma bort från tidsbokning

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på testningen i Region Jämtland Härjedalen är högt och systemet med tidsbokning och provtagningen vid taxibilar ses som ineffektivt. Planen är att få fart på testningen med så kallade självtester som varken kräver ombud eller tidsbokning.

Möjligheten att boka tid för covidtest finns kvar, men det kan vara svårt att få en tid samma dag. Folkhälsomyndigheten vill nu att regionen gör det smidigare för medborgarna att testa sig. Och arbetet med att få ut lådor med tester i första hand till hälsocentraler är igång. Redan idag finns tre lådor uppsatta – i Vemdalen, Funäsdalen och Duved.

– Det blir stor skillnad, säger Jan Näsvall, regionens samordnare för covid-frågor.

Han menar att lådorna gör att många fler tester kan genomföras. En bemannad taxi klarar cirka fem tester i kvarten – lådorna kan klara cirka 15 i kvarten.

Registrering sker digitalt

De som hämtar självtester i en låda sköter registreringen själva via 1177. 

– Det går att åka dit under hälsocentralernas öppettider, säger Jan Näsvall. Vi klarar idag inte att fylla på lådorna dygnet runt, men vi får se hur det blir framöver.

Klarar ni svarstiden om betydligt fler tester kommer in?

– Ja, vi skickar proverna till Stockholm som har kapaciteten.

Går att hämta på apotek

Det finns även självtester på Apoteket, men där krävs det att ett friskt ombud hämtar och lämnar testet.

– Det finns tester på apoteken Apoteket i regionen, säger Jan Näsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.