Regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) är bekymrad över att kostnaderna ökar Foto: Lena Manneby, Region Jämtland Härjedalen och SVT

Regionens delårsbokslut: 91 miljoner sämre än budget

Publicerad

Region Jämtland Härjedalen fortsätter ha en ekonomisk uppförsbacke. Resultatet fram till och med augusti i år visar ett resultat som är 91 miljoner kronor sämre än budgeterat. Ytterligare sparåtgärder är att vänta.

Främst är det personalkostnaderna som ökar. Detta trots att kostnaderna för bemanningsföretag fortsätter att minska. Redan tidigare är det beslutat att 100 tjänster inom regionen ska försvinna, 50 i oktober och 50 till årsskiftet.

Varje ny anställning eller återanställning ska noga övervägas. Om något nytt bedöms som nödvändigt ska det finansieras antingen via externa intäkter eller genom att fördela om resurser.

Region Jämtland Härjedalen

Något positivt är att likviditeten har förbättrats, men samtidigt har ytterligare lån tagits hos Kommuninvest.

Icke desto mindre pekar nu prognosen för 2019 på ett underskott på 230 miljoner kronor.

– Jag ser mycket allvarligt på den försämrade prognosen, säger regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Jämtland Härjedalen

Mer i ämnet