Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter turerna kring Maria Söderkvists avgång – politiska ledningen tillsätter utredning Foto: SVT

Efter turerna när Maria Söderkvist lämnade regionen – politiska ledningen tillsätter utredning

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska ledningen i Regionstyrelsen säger sig inte veta hur det egentligen gick till när hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist plötsligt lämnade sitt uppdrag. Därför har man beslutat att med hjälp av experter från Sveriges kommuner och landsting utreda det hela.

Det var i mitten på februari som ett pressmeddelande tillkännagav att Maria Söderkvist beslutat att lämna sitt uppdrag. Allt tydde på att hon sagt upp sig själv. Senare visade det sig att hon formellt avslutar sin anställning den 28 februari nästa år och att hon får lön fram tills dess, det ska bland annat vara ersättning för övertid.

Har inte förstått vad utredningen gått ut på

Det var den tillförordnade regiondirektören Anders Byström som skötte uppgörelsen med Maria Söderkvist och den politiska ledningen ska först i efterhand fullt ut ha förstått vad den innebar.

En journalist på LT begärde också ut handlingar i ärendet men ska ha fått svar att det inte fanns någon skriftlig överenskommelse, vilket det senare visades sig att det gjorde. Även detta ska den kommande utredningen granska.

– Det är av största vikt att hela händelseförloppet klarläggs och presenteras så att regionen kan dra korrekta slutsatser inför framtiden, säger regionstyrelsens ordförande Malin Bergman (C) i ett pressmedelande.

Oppositionen: Anmärkningsvärt

Ann-Marie Johansson (S) som är regionråd i opposition säger att det är anmärkningsvärt att de styrande inte har tät kontakt med direktören så att de vet vad som händer.

– Men det är väl bra att det utreds nu så att det klarläggs om det är något i rutinerna som brister.

I regionen är det C, M, L och MP som styr i minoritet, de har 23 av 55 mandat.

M – 8

C – 11

L -  2

KD – 4

S – 18

V – 5

MP – 2

SD – 5

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer