Trots att fler fjällvandrar har fjällräddningarna inte ökat, enligt Peter Borg vid polisen i Östersund som är ansvarig för fjällräddarna i Jämtland och Härjedalen. Foto: SVT

Många fjällvandrar i sommar – men uppdragen för fjällräddarna har inte ökat

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är ovanligt mycket folk i fjällen i sommar så har antalet uppdrag för Fjällräddningen inte ökat.

– Ja alla signaler tyder på att det är mycket folk i fjällen nu men våra uppdrag ligger på samma nivå som förra året, säger Peter Borg vid polisen i Östersund som är ansvarig för fjällräddarna i Jämtland och Härjedalen.

Sedan årsskiftet har de 160 fjällräddarna i Jämtland och Härjedalen haft cirka 90 uppdrag, samma antal som vid den här tiden förra året. Trenden är densamma när det gäller samtliga fjällräddningsuppdrag i landet.  Totalt har landets 365 fjällräddare haft cirka 220 uppdrag hittills i år.

Peter Borg säger att fjällvandrarna tycks vara väl rustade och han betonar att det viktigaste är att man har en bra utrustning och att man har koll på vädret:

– Så att man vet om det kan bli snö eller kallt.

Fjällvandrare vid Blanktjärn i Vålådalen Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.