Natten till fredagen föddes den här renkalven rekordtidigt i Borgafjäll. Ägare till den är Pär Jonasson. Foto: Privat/Mathias Kristoffersson

Rekordtidig renkalv född i Voernese sameby: ”En stark och bra kalv”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsnatten föddes den första kalven i Mathias Kristofferssons vintergrupp, Voernese sameby i norra Jämtland.

– Det här är rekordtidigt! Det har då jag aldrig varit med om, säger han.

När Mathias Kristoffersson kom till hagen i Borgafjäll på fredagsmorgonen, där renarna stod för natten, hade kalven precis börjat bli lite stabilare och stod på benen. Ägare till vajan och kalven är Kristofferssons kollega Pär Jonasson. 

– Det här är rekordtidigt! Det har då jag aldrig varit med om. Slutet av april är mer vanligt, men det är en stark och bra kalv och tyder på att vi har haft en bra vinter, vi kan då inte klaga, säger Mathias Kristoffersson.

Kalven får följa i sin egen takt

Hans vintergrupp har precis blivit klar med flyttningen från vinterlandet till Borgafjäll med lastbil. Renarna har lastats av i en hage och nu återstår bara sista etappen på någon mil upp till fjällen där vajorna ska kalva.

Vajan med den nyfödda kalven får följa med i sin egen takt. Om hon går åt sidan med kalven får hon göra det, menar Kristoffersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.