Unga arbetssökande fick prova på delar av vårdjobb under rekryteringsdagen i Östersund. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rekryteringsdag för att locka fler unga till vården

Publicerad

Det råder sedan länge stor personalbrist inom vården. Nu försöker Arbetsförmedlingen med projektet ”Ung Framtid” att visa upp vård- och omsorgsyrken ur ett lite annat perspektiv och locka fler unga till just vårdbranschen.

Av den registrerade arbetskraften i åldern 16 till 24 år i länet är var tionde person arbetslös, enligt Arbetsförmedlingen. Ett 60-tal av dem fick under rekryteringsdagen i Östersund chansen att testa på enklare varianter av vårdsituationer, lära sig mer om yrket samt möjlighet att söka lediga jobb.

– Vi som jobbar inom vården kan ju visa och verkligen tala om hur fantastiskt det är, säger Eva Edström, som var en av de från branschen som föreläste.

Spred inspiration

Syftet med dagen var att inspirera och några nappade direkt.

– Jag har funderat på att utbilda mig jättelänge och nu kommer jag verkligen göra det när man fått inspiration här, säger Sol von Post.

Angelica Olander har jobbat inom vården tidigare men har fått upp ögonen för fler typ av jobb inom vårdbranschen.

– Det är lätt att man snöar in på en verksamhet, man tänker inte på bredden som faktiskt finns. Nu känner jag mig manad att prova andra verksamheter, säger hon.

TV: Se inslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer