Enligt Lina Wold får renarna en allt mer försämrad tillgång till föda, något som renskötarna blir oroliga för.

Renarna särskilt utsatta i Jämtlandsfjällen

Publicerad

På grund av den snabba ökningstakten på klimatförändringarna uppstår en rad av olika risker i området. Särskilt utsatta är renarna som får en allt sämre tillgång till föda och riskerar att bli sjuka.

Som SVT tidigare rapporterade är Jämtlandsfjällen det geografiska område som drabbats värst av klimatförändringarna. Det kom Naturvårdsverket fram till genom en kartläggning från år 2002 – 2016.

– Renarna påverkas väldigt mycket, ett istäcke på marken gör att renarna inte kommer åt det bete de behöver. Men det finns också en ökad risk för smittor och sårsjukdomar, säger Lina Wold, Klimatsamordnare på länstyrelsen i Jätmland.

Hon berättar om att hon bara för en vecka sedan hade kontakt med en renskötare som i vintras hade hittat ett istäcke där en hel renhjord kunde stå uppe på.

– Det har aldrig hänt förr, inte ens deras äldre hade varit med om det. Det här är en helt ny situation för renskötarna, säger hon.

En säkrad vattenkvalitet

Hon berättar vidare om hur regionen måste bli mer förberedda på att kunna vidta åtgärder när en nöd- eller krissituation uppstår.

– Vi måste vara mer förberedda på ett varierat väder helt enkelt, säger hon.

Vilka åtgärder är det som måste vidtas?

– Framförallt måste man säkra vattenkvaliteten och se till att de djuren som behöver vatten har vatten, säger Lina Wold.

Renskötarna oroade

Länstyrelsen har haft en dialog med renskötarna och fått en uppfattning om att något inte står rätt till, enligt Wold.

– De är oroliga, många gånger har de inte varit med om de här situationerna förr, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer