Kommunens reningsverk en dyr affär för fritidshusägare

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommuns nya reningsverk i Bydalenområdet betyder att många fritidshusägare tvingas betala dyra anslutningsavgifter, en gång till.

2016 ska det nya reningsverket börja fungera. Sedan ska det byggas ut i etapper, allteftersom det byggs i dalen. Men idag finns det fyra privata reningsverk i området, dit fritidshusägarna har anslutit sig. För dem kan det bli fråga om att betala anslutningsavgifter en gång till.

– Om du tar en normalkåk på 100 kvadratmeter och en tomt på 1.000 kvadrat så kan det bli en engångssumma på 130-150.000, tror Lasse Sällström, ägare till Höglekardalens semesterby.

– De beräkningarna får stå för hans del. Det är olika från fastighet till fastighet, säger Lars-Erik Eriksson, teknisk chef på Åre kommun.

SVT Jämtland: Men är det en orimlig siffra?

– Den är inte orimlig, men det beror även på om det är både vatten och avlopp det handlar om.

Lasse Sällström äger det bästa reningsverket, som klarar både kemisk och biologisk rening. Han har själv stått för bygget och fritidshusägarna har betalat anslutningsavgiften till honom. Nu kan de alltså få betala än en gång.

Det är länsstyrelsen som har beslutat att kommunen måste ordna VA-frågorna i dalen fram till december 2016. Det handlar om en helhetslösning för hela Bydalenområdet, enligt kommunen.

– Det är tveksamt om Höglekardalens verk har någon plats eftersom den totala lösningen gäller ett verk som placeras utanför dalgången för att minska miljöbelastningen, säger Lars-Erik Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer