Renskötare less på att leva med varg

Publicerad

I Tåssåsen sameby har man problem med varg över hela samebyns betesmarker. Nils Anders Jonsson jobbar som renskötare i Tåssåsen och han har haft jobbiga dagar i renskogen de senaste åren. 

Nils Anders Jonsson säger att det känns hemskt och det som är allra värst är att i deras sameby så har man inget område som är fredat.

– Vi har varg uppe i våra fjäll. Det är vargar nedanför fjället och det är vargar på vinterbeteslandet. Det finns ingen fredad zon. Renarna blir störda och stressad hela tiden och det är ju en jobbig situation för oss renskötare också man mår psykiskt dåligt, säger han till Sameradion & SVT Sápmi.

41 skyddsjakter på 7 år

I Sverige får varg finnas inom renskötselområdet så länge den inte gör skada. Direkt vid skada på ren kan man söka skyddsjakt. Enligt statistik har man de senaste 7 åren haft 41 skyddsjakter i Jämtlands län och 12 i Dalarnas län, minst skyddsjakt på varg har det varit i Norrbotten och Västerbotten.

Miljöministern: Vargen är viktig

Miljöministern Karolina Skog tycker att det är viktigt för den svenska vargstammen att vargar kan vandra genom renskötselområdet för att kunna bevara vargstammen.

– Vi har fattat beslut i Sveriges riksdag och skrivit på internationella konventioner att rovdjuren är en viktig del av svensk natur och den ekologiska statusen i Sverige. Som en topp-predator spelar den en viktig roll i svensk ekosystem, säger hon.

Jonsson oroad för framtiden

Nils Anders Jonsson är mycket orolig inför framtiden. Renskötarna i Jämtland har gett in ett förslag om förebyggande skyddsjakt till myndigheter. Detta utreds just nu. 

- Man märker nu att det inte är bara Idre i söder och dom här byarna längst till söder som har varg. Det kommer till att sprida sig längre upp och det har man sett redan. Jag önskar ingen att ha det såhär, säger Jonsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet
Mer Jämtland
Mer Nyheter