Rent vatten får hästarna att dricka mer visar Emma Folkessons studie Foto: SVT

Rent vatten får hästarna att dricka mer

Uppdaterad
Publicerad

Om hästar får extra rent vatten så dricker de betydligt mer. Skillnaden är anmärkningsvärt stor, visar ny forskning från travskolan Wången.

Har det någon betydelse om travhästar får extra rent vatten att dricka eller inte? Det funderade hippologstudenten Emma Folkesson över och bestämde sig för att göra ett examensarbete. Och det spelar roll visar nu Emmas studie.

– Hästarna drack 35 procent mer vatten när de fick renat vatten, säger Emma Folkesson till SVT Nyheter Jämtland.

Studien kan var en hjälp för travhästägare och travtränare. Att hästarna dricker mer vatten är positivt. Får de i sig för lite så kan deras utveckling hämmas.

– Hästar som får i sig för lite vatten får dålig kroppsutveckling och riskerar att få kolik och andra sjukdomar. Det är också prestationsnedsättnade om de inte får i sig tillräckligt med vätska, säger Ulf Hedenström, handledare och veterinär på Wången.

Nya studier

Mätningarna pågick under tolv veckor, från oktober 2015 till januari 2016, och var uppdelat på tre perioder om vardera fyra veckor. De tretton hästar som ingick i studien fick tillgång till vatten utan vattenrening under period ett och tre, medan vattenrening tillsattes under period två. Vattenreningen tillsattes via vattenledningarna i form av en kemikalie, som motverkar att det bildas bakteriell biofilm i ledningar och vattenkar.

Nu hoppas Wången på att studien kan komma att utökas.

– Förhoppningsvis vill någon fortsätta forska på det, säger Emma Folkesson.

– Vi kanske söker pengar till ett större forskningsprojekt framöver, säger Ulf Hedenström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.