Många svenskar bär på sjukdomen utan att vet om det. Foto: SVT

”Reumatiker får vänta för länge på diagnos”

Idag är det den internationella Reumatikerdagen och på reumatologkliniken i Östersund har man under dagen haft öppet hus.

Reumatikerdagen är en dag där man vill uppmärksamma sjukdomen lite extra samt sträva mot att patienter snabbare ska få en diagnos på sin sjukdom än vad man får idag.

– Jag tycker att man det tar alldeles för lång tid innan man får en diagnos på sin sjukdom och då missar man en massa och kan dessutom gå in i depression, väldigt många reumatiker som är deprimerade, säger Gunilla, som är kanslist på reumatikerförbundet i Jämtland/Härjedalen.

Öppet hus i Östersund

På reumatologkliniken i Östersund hade man under dagen öppet hus. De som besökte kliniken gick på rundtur i lokalerna och fick bland annat se träningshallen och badet. Det fanns också möjlighet att träffa sjukgymnast och sjuksköterska och ställa sina frågor.

Gunilla på reumatikerförbundet berättar också att det är vanligt att man går omkring och bär på sjukdomen utan att man vet om det.

– Det tror jag är väldigt vanligt. Man har värk men man kommer inte iväg till någon doktor för man tycker att det tar för lång tid, man jobbar på istället, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer